Öğretim Görevlimizden ''Osmanlı Mutfağından Soğuk Şerbetler'' Eğitimi

16.03.2024 09:17

Meslek Yüksekokulumuz Öğretim Görevlisi Mehmet Gül,  “Osmanlı Mutfağından Soğuk Şerbetler'' başlıklı bir eğitim organize etti. Sosyal Bilimler MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Gül koordinasyonunda düzenlenen eğitim büyük ilgi gördü.

Üniversitemiz Konukevi’nde Executive Chef Halit Uygur tarafından verilen eğitime Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican başta olmak üzere Rektör Danışmanı ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Özalper, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm öğrencileri ve akademisyenleri katıldı. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan şerbet kültürünün ele alındığı eğitimde şerbetlerin, sadece bir içecek değil aynı zamanda kültürel bir simge olarak da değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Eğitmen Executive Chef Halit Uygur, Osmanlı döneminde kullanılan malzemeler ve teknikler hakkında detaylı bilgi verdi. Osmanlı mutfağının geleneksel içeceklerinden olan şerbetlerin, yaz-kış ayrımı yapılmaksızın ikram edilen önemli bir içecek olduğuna değinildi. Sebillerde Allah rızası için şerbetler dağıtıldığı, düğünlerde, doğum törenlerinde şerbetin ikram edilmemesinin ayıplanan bir duruma yol açtığı ifade edildi.

Osmanlı'da yemeklerin yanında soğuk olarak tüketilen her içecek için "soğukluk" terimi kullanılırken, kışın tarçın şerbetinin, yazın ise koruk ve bal şerbetinin en popüler içecekler arasında yer aldığı; nar şerbeti ikram etmenin kibarlık olarak değerlendirildiği vurgulandı. Selçuklularda misafirlere ikram edilen en seçkin besinlerden birinin bal olduğu, bal ve şeker şerbetinin en yaygın içecekler olarak görüldüğü; Selçuknamede meyvelerden yapılan mis kokulu ve ıtırlı şerbetlerden bahsedildiği ve sütten yapılan şerbetlere de kokular eklendiğinin bilgisi paylaşıldı.

Eğitimde vurgulanan noktalardan biri de Mevlana'nın şerbet sevgisi oldu. Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Hayatta en sevdiğim üç şey; sema, hamam ve şerbettir" sözleriyle, şerbetin kültürel ve manevi önemine dikkat çekildiği programda Rektör Danışmanı ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Özalper, desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican’a, koordinatör Öğr. Gör. Mehmet Gül ve Executive Chef Halit Uygur’a teşekkür etti.